– Täällä tarvitaan lapsia –
Nykyinen kehitys on vuosikymmenien aikana vienyt asioita uhkaavasti suuntaan, jolla on väestörakenteen kannalta vakavia seurauksia.
Suurten ikäluokkien n. 110.000 vuosikerta on luonut Suomen hyvinvoinnin. Viimeisten vuosikymmenien aikana vuosittainen syntyvyys on laskenut rajusti ja näin suomalaisten määrä on kääntynyt laskuun. Vanhuksia ei ole liikaa vaan lapsia on liian vähän. Puoleen laskenut syntyvyys johtaa kansakunnan kuihtumiseen ja työvoimapulaan. Tämä synnyttää negatiivisen kierteen. Kun väki vähenee, markkinat pienenevät ja köyhyys lisääntyy. Huutava lapsipula uhkaa Suomen tulevaisuutta.

Asuimme -80 luvulla vilkkaassa Etelä-Suomen kaupungissa kuuden pienen lapsen kanssa. Halusimme etsiä rauhallisempaa asuinympäristöä.
Laitoimme pikkuilmoituksen Maaseudun Tulevaisuus lehteen, jossa ilmaisimme etsivämme lastemme kodille rakennuspaikkaa. Kerroimme myös lastemme iät ja nimet. Valtava soittorumba yllätti meidät täysin. Pöytäpuhelimemme  soi kolme päivää jatkuvasti. Yli 100 pyyntöä ja tarjousta tuli eripuolilta Suomea. Soittajien yhteinen hätä oli – täällä tarvitaan lapsia!

Pyynnöistä heijastunut huoli ja tarjousten houkuttelevuus kuvasivat sitä väestökadon todellisuutta, joka Suomessa oli jo silloin. Tarjottiin esimerkiksi: Rantatontteja parhaalta paikalta, lastenhoitoapua, muuttorahaa, talkooapua, lupaus omakotitalon rakentamisesta talkoilla, vaimolle työpaikka, 7 hehtaaria hyvää tonttimaata tosi edullisesti, runsaasti muita tontteja lähes ilmaiseksi, kalastusmahdollisuuksia, runsaasti muita harrastusmahdollisuuksia, retkiä ja lapsille paljon virikkeellistä toimintaa.

Yllätystämme lisäsi sekin, että tarjouksia tuli myös ruuhka-Suomesta mm. Helsingin ja Turun lähialueilta.
Soittajissa oli kunnanjohtajia, kylätoimikunnan puheenjohtajia, kunnansihteereitä, opettajia, maanviljelijöitä, yrittäjiä, perheenäitejä.

Nykyisin olemme isovanhempia ja näemme, että yhteiskunnallisilla ja omilla ratkaisuilla, joita teemme, on aina merkitystä, miten asiat ovat huomenna ja miten ne rakentavat tulevaisuutta.

Puhuttelevia ovat tilastot, jotka kertovat, että Suomessa on yli miljoona seniori-iässä olevaa, joista suuri osa on hyväkuntoisia. Se tarkoittaa, että jokaista alle 10 vuotiasta lasta kohden on kaksi kokemusta omaavaa suurten ikäluokkien edustajaa. Jotenkin tuntuu siltä, että sieltä löytyisi lisää voimavaroja tämän päivän haasteisiin, sekä perheille, että lasten terveen kasvun tukemiseen.

Ystävällisin terveisin
Pirkko ja Antti Kemppainen

  • Pirkko ja Antti Kemppainen osallistuvat Lapsirikas-hankkeen kokemusryhmän kehittämistoimintaan ja ovat sen aktiivisia jäseniä.
    Lähetetty Windows Phonesta
Share This