Suuret perheet ovat lähellä Saana Savelan sydäntä, ja siksi hän on erittäin tyytyväinen tekemäänsä ratkaisuun. Aiemmin Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä (RAS) perhepalvelun esimiehenä, lastensuojelussa sekä Kaste-hankkeessa työskennellyt Savela on siirtänyt työtuolinsa Lapsirikas-hankkeen tiloihin.
– Nyt koen, että pääsen taas suoraan perheiden arkeen kiinni, hän sanoo tyytyväisenä.
Viranomaisena työskennellessään Savela joutui usein pohtimaan, onko perhe oikeutettu palveluihin. Lisäksi hän huomasi tasapuolisuuden nurjan puolen; pienille ja isoille perheille annetaan saman verran apua, eikä se aina isoille riitä.
Auta lasta -järjestön keväällä pystyyn polkaisemassa ja Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) rahoittamassa hankkeessa ei viranomaisrajoitteita ole.
– Riittää, että perhe tarvitsee apua. Hankkeessa kaikki nousee perheistä ja mitä siellä tarvitaan, Savela toteaa.

Apukäsiä etsitään
Perheiden kanssa jo pitkään työtä tehnyt Savela on huomannut, että perheissä on paljon kaikkien elämään vaikuttavia kimurantteja tilanteita.
– Varsinkin isoissa lapsiperheissä on paljon liikkuvia osia, jotka vaikuttavat arjen elämään. Vanhempien resurssit ja arjen sujuminen merkitsevät suurissa perheissä, joissa on paljon pikkuihmisiä, hän toteaa.
Perheiden tueksi hanke etsii Raahen seudulla vapaaehtoisia, jotka voisivat käydä joskus auttelemassa tavallisissa asioissa. Olisi vaikka lapsenlikkana, leipomakaverina tai kuskaisi lasta harrastuksiin.
Hanke antaa vapaaehtoisille koulutusta ja Savela on itse koko ajan taustalla tukena. Raahen seudulla mukaan on ilmoittautunut viisi vapaaehtoista ja heistä kaksi käy säännöllisesti perheissä.
Vvapaaehtoiset ovat tärkeä resurssi, mutta myös työntekijöitä tarvittaisiin. Terveydenhoitoalan oppilaitoksista on jo Oulussa ollut harjoittelijoita ja heitä halutaan lisää. Myös oppisopimuskoulutusta puuhataan.
– Neuvottelut TE-toimiston kanssa on aloitettu. Etsimme yhteistyökumppania oppisopimuskoulutukseen, Savela sanoo.
Arki sujuvaksi
Sosiaalilainsäädäntö velvoittaa kunnat tarjoamaan perhepalveluja lapsiperheille. Niitä RAS:n alueella Savelan mukaan saa kohtalaisen hyvin, mutta enemmänkin tarvitaan.
– Hanketta on herkullista tehdä kuntayhtymän alueella, sillä se hoitaa hyvin hommansa. Mutta sen resurssit ovat rajalliset, palvelut eivät riitä. Hanke tarjoaa lisäapua, Savela määrittelee.
Lapsirikas-hanke haluaa olla matalan kynnyksen palvelu. Eli apua voi pyytää ihan tavallisten arkirutiinien pyörittämiseen silloin, kun kädet tuntuvat loppuvan kesken.
– Pyritään tukemaan arjen sujumista, että tasapaino pysyisi. Sujuva arki on tutkimusten mukaan lapsen kehityksen kannalta tärkeää. Hankkeessa halutaan tukea perheen voimavaroja, ennen kuin mitään menee vikaan, Savela kuvailee.
Perheiden tarpeet ovat pieniä, tavallisesti toivotaan että joku kävisi auttelemassa pari kertaa kuukaudessa. Mutta Savelasta tuntuu, että kynnys pyytää apua on yhä turhan korkealla. Ehkä vieläkin pelätään leimautumista ja viranomaisen arviointikäyntejä.
– Hankkeessa perheitten tarpeet ohjaavat työtä. Ei arvioida, vaan annetaan sitä apua mitä perhe tarvitsee, Savela sanoo ja rohkaisee hakemaan tukea.

Haluatko vapaaehtoiseksi?
Lapsirikas-hanke etsii vapaaehtoisia auttamaan lapsiperheitä normaaleissa arkirutiineissa. Erityisosaamista ei tarvita, jo perunankuorimataito riittää.
Hanke kouluttaa vapaaehtoisia yhdessä Vares-verkoston kanssa.
Lapsirikas-hankkeesta on tiedotustilaisuus Raahen kirjastolla 21.9. kello 17.30
Vapaaehtoisten koulutusta hanke järjestää 14.-15.10 Raahen kirjastolla.
Raahen alueella on mukana viisi vapaaehtoista, joista kaksi käy säännöllisesti perheissä.
Lapsirikas-hanke toimii Oulussa ja Raahen seutukunnassa. Mukana on noin 30 perhettä ja yli 160 lasta.
Lisätietoja Lapsirikas-hankkeesta nettisivuilta www.lapsirikas.fi

 

 

Share This