Ensimmäinen työvuoteni Lapsirikas-toiminnassa alkaa täyttymään. Olen saanut tehdä merkityksellistä ja voimaannuttavaa työtä perheiden arjen tuen parissa. Olen kohdannut paljon erilaisia perheitä ja elämäntilanteita. Olen saanut kuunnella, ohjata ja järjestää tukea. Ymmärrykseni erilaisia perheitä ja moninaisia arjen haasteita kohtaan on kasvanut.

Poikkeava aika on muuttanut perheille tarjottavia tuen muotoja rajoitusten vuoksi. Usealla perheellä on tukiverkostoista jäänyt isovanhemmat pois ja muutenkin ihmisten kohtaaminen on jäänyt vähiin. Kotona tehtävä etätyö on tuonut arkeen omat haasteensa ja harrastukset ovat olleet tauolla.

Olemme tämän vuoden aikana voineet tarjota apua lapsiperheille monenlaisiin tarpeisiin. Useat perheet tarvitsevat lastenhoitoapua tärkeiden käyntien ajaksi. Aina töissä oleva vanhempi ei pääse hoitamaan lapsia esim. neuvolakäynnin tai lääkärikäynnin ajaksi. Meidän apumme voi olla myös hengähdystauon tarjoamista kotiäidille. Äiti pääsee esim. lenkille tai rauhassa kauppareissulle ilman lapsia. Parisuhdeaikaa iltaisin olemme antaneet perheille, joilta tukiverkosto puuttuu.

Toiminnassamme on vuoden aikana ollut vapaaehtoisten ja työkokeilijan lisäksi paljon eri oppilaitosten opiskelijoita tekemässä tärkeää vapaaehtoistyötä. Olen saanut oppia jokaiselta tekijältä paljon ihmisten tasa-arvoisesta kohtaamisesta sekä lasten yksilöllisestä huomioimisesta. Olen kokenut, että tekijämme tekevät työtä perheissä täydestä sydämestä. Päätarkoituksena toiminnassamme onkin tarjota vanhemmille hengähdystaukoja ja samalla antaa lapsille erityisiä hetkiä arkipäiviin. Lasten kanssa on tehty monenlaista mukavaa tämänkin vuoden aikana.

Moni meistä muistelee lapsuutensa kodinhoitajia lämmöllä. Pulla ja hyvä ruoka tuoksui kotona ja turvallinen aikuinen ehti lisäksi leikittää ja puistoillakin. Apu oli aina saatavilla, kun perheen tilanne sitä vaati. Tällaista tuen turvaa toivoisin lapsiperheille tänäkin päivänä. Arjen tuen merkitys on sanoin kuvaamattoman suuri. Pienillä teoilla voidaan jättää tärkeitä hyvän jälkiä tunnemuistiin.

Ihanaa kesää kaikille!

Helena Kokko, Kehittämissuunnittelija/Lapsirikas-toiminta

Share This